Aysona Hakkında Okur/Yazar İncelemeleri

 

1000kitap'ta Aysona hakkında değerlendirmeler. Değerlendirmeleri yazan okur/yazar arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Ali Rıza Malkoç:

Anılar, düşünceler, mektuplar, gözlemler...
Felsefi çıkarımlar, tasavvufi öğretiler.
Toprak ve insan kokan betimlemeler.
Umutlu, kararlı ve dirayetli kadın şair
Aysona'nın öyküsü bu.
Fantastik anlatımlar var gibi görülse de bizi realiteyle buluşturuyor.
Sağ salim ölebilmeyi özleyen, cesur ve idealist Aysona, okunup anlaşılmaya değer bir eserin kahramanı.

Pınar Kaçar:

Aysona her sayfada merak uyandıran, üzerinde uzunca zaman düşünülüp çalışılmış, okurken karakterle sizi tamamen bütünleyen bir yolculuğun kitabı. Tasvirlerdeki ahenk, kurgudaki profesyonellikle burada kalmasın "Firuze" ve "Esen" i de okumalıyım dedirtiyor. Sözün özü uzun zamandır bana tesir eden bir kitap okuyamamıştım. Aysona tam bir edebi metin. Ahenk, kurgu, düş ve bunların yanında realite arayanlar mutlaka okumalı.

Serhat Gök:

Öncelikle felsefeci gözüyle böyle bir kitapla tanıştığım için çok mutluyum. Bu tarz eserler oldukça zorlu süreç gerektirir. Yazarın büyük bir fikir çilesinden çıkan sonuçtur bu eser. Türkiye bu anlamda son yıllarda yetkin kalemlerden uzaktır. Umarım bu eser bu anlamda başarılı olur. Sadece felsefeciler değil herkes okumalı, okutmalı. İnanın herkes Aysona’da bir parçasını bulacak. Ama iyi ama kötü. Modern bir sistem eleştirisi ve özgün bir dille kaleme alınmış bu muhteşem eseri herkese tavsiye ediyorum.

Mehmet Murat:

Hayatın kitaplardaki gibi değerler ve doğru bilinenler üzerine kurulu olduğunu zanneden, bu yüzden de hayal kırıklığı içinde toplumunu sorgulayan ve bu uğurda akıl hastanesine uzanan bir hayata mahkûm edilen bir kadın şairin (Aysona) öyküsü. Roman boyunca anlatıcı kahraman, parça parça bilgilerle bir yapbozun parçalarını birleştirerek Aysona'ya dair bir portre çıkarma macerası eşliğinde beş yıl kaldığı Türkmenistan'a dair gözlemlerine ortak ediyor okuyucuyu. Yazarın derin gözlemleri Türkmenistan'ın çok ötesinde; aslında hayata dair bir kalp gözünün aynasından yansıyanlar demek daha uygun olur. Betimlemeleri zaman zaman masalsı bir şiirsellikle akıp giden yazarın harika üslubu baştan itibaren okuyucuyu kendine bağlıyor ve "keşke bu roman hiç bitmese" dedirtiyor. Neyse ki kitabın sonuna doğru bunu takip eden iki kitabın daha olduğunu öğrenmek hoş bir sürpriz etkisi yapıyor. Kitabın sonunda harika bir sürpriz daha var: Armutlu Masal! İçiniz ısınacak, damağınızda kalan bu son tadı unutamayacaksınız.

Kitaptan yapacağım alıntılardan da görüleceği üzere yazarın empati odaklı gözlem ve betimlemelerinden yola çıkarak, Akif'in kendi şiirleri için söylediği "Oku, şayet sana bir hisli yürek lazımsa" sözünün bu roman için de söylenebileceğini düşünüyor ve tüm kitapseverlere tavsiye ediyorum. 

Ahmet Özsakarya:

Okuyucuları, Aysona’nın hikâyesini okumaya davet ediyorum! Yazar, her açıdan merak uyandıran bir hayat öyküsü kaleme almış. Kurgu ile birlikte betimlemelerin ustaca işlendiği kitapta fazlaca mektup bulunmakta. Okurken düşünceler ve çıkarımlarla farklı bir hayata tanıklık edeceksiniz. Özellikle de kitabın sonunda yer alan ve benim için sürpriz diyebileceğim “Armutlu Masal” farklı bir tat katmış. Şimdiden herkese iyi okumalar.

Özkan Aksoy:

Siyasi düşünceleri ve eylemleri sebebiyle rejim tarafından baskıya uğrayan ve tımarhaneye atılan bir kadın şair Aysona. Kitapta Aysona hakkında duyulan, görülen, bilinen ve bilinmeyen her şey 24 karede anlatılıyor. Her bir karede farklı anılar, olaylar, yerler, zamanlar ve kişiler olsa da ortak payda hep Aysona oluyor. Anlatıcı Hasan C., Aysona’nın tımarhane öncesinde, o sırada ve sonrasında yaşadıklarını, hislerini, düşüncelerini başka ağızlardan ve gönüllerden bize yansıtıyor. Kitapta kişi ve yer betimlemelerini çok beğendim. Gözünüzün önünde canlanıveriyor her şey.

Kitabin türü roman olarak geçiyor ama şu türlerin hepsi de kitap içinde mevcut; şiir, deneme, hikaye, masal, anı, mektup, günlük. Zühre’nin Aysona’ya yazdığı mektuplar kitap içinde epeyce yere sahip ve bu mektuplarda Aysona’ya dair 24 karenin ötesinde bir Aysona olduğunu düşündürüyor. Yazarın, kitabın sonlarına doğru kitabın çıkış surecini, kitaba dair duygu ve düşüncelerini anlattığı bir ek kısmı var. Bu daha önce görmediğim bir şeydi, hoşuma gitti. Kitap Aysona ile başladı. Firuze ve Esen olarak iki kitap ile devam edecek. Kitapseverlere içtenlikle tavsiye ediyorum.

Ecem Topaloğlu:

Aysona, son zamanlarda okuduğum en akıcı kitaplardan biri. Yemyeşil dağlar arasından akan uzun sazlıklardan geçen bir nehrin üzerinde küçük bir sandalla seyahat eder gibi Aysona'nın hikayesinde dolaşmak. Suyun yansımasında zaman zaman kendinize göz atıp, Aysona ile birlikte sürükleniyorsunuz. Zihninizi cilalayacak bir kitap. Yazarın yüreğine sağlık.

Kemal Gökmen Genç:

Bir kadın şairin (Aysona) yaşadıklarında, kendi adımlarınızı da duyabileceğiniz, akıcı bir dille ele alınmış bir eser. Betimlemeler vasıtasıyla yüreğinizde canlandırıp felsefi çıkarımlarla düşüncelere dalacağınız romanı sizlere tavsiye ediyorum.

Yorumlar

Popüler Yayınlar